KAJ JE GOJI?

GOJI – VIR MLADOSTI

Goji je rastlina s slastnimi rdečimi jagodami. Te majhne vendar močne jagode skrivajo skrivnost dolgovečnosti ljudi iz Tibeta, od koder izvirajo. Goji jagode imenujemo tudi volčja jagoda, srečna jagoda, rdeči diamant, Lycium (Lycium barbarum). V Himalaji so jih stoletja uporabljali ne le kot hrano, ampak tudi kot naravno zdravilo. Zraste lahko od 1,5 do 2 m. Cveti od maja do konca septembra, jagode pa zaporedno zorijo od junija do konca oktobra. Goji jagode se lahko uživajo sveže ali posušene. Plodovi goji jagod se uporabljajo za pripravo sokov, sirupov, čajev, likerjev, sadnih jogurtov in so pogosto uporabljen dodatek v različnih kuhinjah, predvsem v solatah.

Goji jagode so postale vse bolj priljubljene v začetku tega stoletja, ko so rezultati medicinskih raziskav potrdili njihove blagodejne učinke na zdravje ljudi. Ameriški strokovnjaki menijo, da so goji jagode sadje stoletja! Nobeno drugo prehransko dopolnilo nepreprečuje staranja kot goji jagode!

Goji Berries

Po ameriški lestvici ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity Scale) je goji superiorno na prvem mestu! Pojasnimo, da višja uvrstitev na lestvici ORAC pomeni višjo sposobnost živila za uničevanje prostih radikalov, ki škodljivo vplivajo na zdravje, povzročajo kronične bolezni in pospešujejo staranje.

orac-en2
Hranilne vrednosti